Geschiedenis

Podere-Pantano is een boerderij op een heuvelachtig terrein van circa 1 hectare. De ouderdom van de podere is niet bekend. In het algemeen zijn dergelijke boerderijen gebouwd en vergroot gedurende meer generaties. Toen de podere in 2000 als ruïne werd aangekocht, was te zien dat de boerderij in drie en mogelijk vier fases gebouwd is.
Zoals de meeste boerderijen in grote delen van Italië, was de begane grond ingericht als stal en opslag, terwijl op de eerste verdieping gewoond werd.
De foto laat de toestand zien van het huis op het moment van aankoop. Het dak was gedeeltelijk open en er waren geen vloeren aanwezig. Ramen en deuren waren in zeer vervallen staat of ontbraken volledig.

Pantano Als Bouwval 1 Reduced Restauratie 1 Reduced Restauratie 4 Reduced Restauratie 6 Reduced Restauratie 7 Reduced Restauratie 8 Reduced


Na ruim twee jaar restauratie onder het toeziend oog van een bekende archirect uit Rome, is een prachtig gerestaureerde boerderij ontstaan, met veel oog voor detail en van vele gemakken voorzien.
Op de plaats van één van de buitenstallen is voorts een geheel nieuw huisje “i Fichi” gebouwd, geheel in de stijl van het grote huis.

Als materialen zijn zogenaamde ‘materiali poveri’ gebruikt, zoals ‘mezzane’, een soort dunne baksteen uit de klei van Castel Viscardo. Deze mezzane zijn gebruikt voor zowel de vloeren, de terrassen en de daken. De balken (travi e linete) en al het andere houtwerk voor deuren, ramen en luiken zijn van ‘castagno’.
De binnenmuren zijn wit gepleisterd en het smeedijzeren hekwerk is van de plaatselijke smid. De daken zijn belegd met de authentieke ‘coppi’.

De boerderij was al jaren verlaten en het terrein geheel verwilderd, met hier en daar nog prachtige oude bomen. Deze bomen zijn met zorg teruggesnoeid en in tact gehouden, waardoor een terrein is ontstaan met open plekken en bomen, met zon en schaduw. Geheel passend in de landelijke omgeving.